Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015

Το μυστικό του Λεβάντε - Στέφανος ΛίβοςΠολλά μυστικά πέσανε τελευταία στην πιάτσα… «Το μυστικό ήταν η ζάχαρη», «Το μυστικό της καταιγίδας», «Το μυστικό της κοντέσας Βαλέραινας»… και δεν ξέρω κι εγώ πόσα άλλα μυστικά… Ε αφού όλοι έχουν μυστικά, πάρε και «Το μυστικό του Λεβάντε» του πρωτοεμφανιζόμενου Στέφανου Λίβου.
Ε! λοιπόν! Τα μυστικά είναι ωραία τελικά… «Το μυστικό του Λεβάντε» είναι ένα κατά βάση ιστορικό μυθιστόρημα που αφορά τη Ζάκυνθο, κυρίως κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Εντάξει, δεν λέω… υπάρχουν και αναφορές πιο παλιά, όπως στα τέλη του 19ου αιώνα, μαθαίνουμε και για το ‘Libro d’Oro’ και για την επανάσταση των Ποπολάρων και διάφορα άλλα ιστορικά καλούδια από το Φιόρο του Λεβάντε.
Βασικός ήρωας ο Παντελής, ο οποίος μας αφήνει χρόνους σε μεγάλη ηλικία κι όπως είναι φυσικό έρχεται η μεθεπόμενη γενιά να ‘σώσει τα σπασμένα’. Ο εγγονός Παντελής  πάει στην κηδεία του παππού στη Ζάκυνθο, ο οποίος παρεπιπτόντως σαν έφυγε από το νησί έριξε μαύρη πέτρα κατάμαυρη πίσω του και δεν ξαναγύρισε, κι εκεί βρίσκεται, θέλοντας και μη, μάλλον θέλοντας, να μαθαίνει την ιστορία του παππού του και κατ’επέκταση της οικογένειας του. Και μαζί με την ιστορία του παππού (δια στόματος θείας Ελπίδας), τσουπ! να σου την και η ιστορία της Ζακύνθου.
Κόντηδες, ποπολάροι, νόθα, Ιταλοί και Γερμανοί, Εβραίοι και αντιστασιακοί, όλοι παρελαύνουν από τις σελίδες του βιβλίου. Η γλώσσα ωραία, μεστή και σε κάποια σημεία το ζακυνθινό ιδίωμα που το λάτρεψα… που ήταν τόσο – όσο για να μην αρχίσεις μετά να βλαστημάς την ώρα που δεν γεννήθηκες ζακυνθινός…
Κι αν υπήρξαν κάποια σημεία, στα οποία είπα ‘ωραία ιστορία, ωραία γραφή, αλλά ήθελα περισσότερο συναίσθημα’, ήρθε το τέλος και μ’αποζημίωσε με μια καταιγίδα δακρύων κι έδεσε το γλυκό.
Αξίζει να το διαβάσετε… έχει κι ιστορία, έχει κι έρωτα, έχει και πόλεμο, έχει και μερικά ωραία ‘τσιτάτα’ που υπογράμμισα φιλοσοφικών αναζητήσεων.
Βαθμολογία: Θα του βάλω ένα ‘εννιαράκι’ του τύπου… γιατί κατάφερε και κράτησε το μυστικό μέχρι τέλους… (αν και… τέλος πάντων ας μην πω τις ενστάσεις μου γιατί θ’αποκαλύψω το μυστικό κι εγώ δεν είμαι μαρτυριάρικο!)

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΕ
Στέφανος Λίβος
Εκδόσεις Διόπτρα, 2015
Σελίδες 504