Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016

Ο άνθρωπος που ξέχασε τη γυναίκα του - John O'Farrell

Έχω κατά καιρούς  κατηγορηθεί  πως το παίζω φίδι ψευδοκουλτουριάρικον και σνομπάρω τα λεγόμενα ‘ελαφρά ‘βιβλία. Θέλω να ενημερώσω τους ‘εχθρούς’ μου πως λατρεύω τα ελαφρά βιβλία όταν τιμούν  τον χαρακτηρισμό του ως ελαφρά και δεν το παίζουν βαριά λογοτεχνία.
Επίσης, όσοι δεν το γνωρίζετε τα σκορόφιδα όχι μόνο παντρεύονται αλλά κάνουν και παιδιά, μικρά σκοροφιδάκια. Κι όπως κάθε παντρεμένον ον, ενίοτε αντιμετωπίζουν και προβλήματα στο γάμο τους. Αυτό είναι άσχετο αλλά το αναφέρω γιατί κάτι τέτοια βιβλία ορισμένες φορές σε βοηθάνε να δεις τις μεγαλύτερες αλήθειες της ζωής.
Είχα ανάγκη λοιπόν από ένα ελαφρύ βιβλίο, κάτι λίγο ‘light’ κι επέλεξα τον ‘Άνθρωπο που ξέχασε τη γυναίκα του». Δεν τον γνώριζα τον συγγραφέα αλλά ο τίτλος, η περίληψη και η τιμή συν τοις άλλοις μου έκαναν το ‘κλικ’ .
Το story είναι απλό και αρκετά προβλέψιμον. Ο Βον μια ωραία πρωία ανακαλύπτει πως δεν θυμάται τίποτα, ούτε καν το όνομά του. Όταν ανακαλύψει ποιος είναι, θα ανακαλύψει πως βρίσκεται και στα τελευταία στάδια του διαζυγίου του. Και μαζί ανακαλύπτει πως κατά βάθος αγαπάει τη γυναίκα του και εν μέσω αμνησίας προσπαθεί να βρει τι πήγε στραβά στο γάμο του και τι όχι. Και φυσικά αν είναι αναστρέψιμη η κατάσταση. Τόσες πολλές ανακαλύψεις μαζί ούτε ο Κολόμβος ένα πράμα…
Γρήγορο κι ελαφρύ, ενίοτε χιουμοριστικό, ενίοτε συγκινητικό. Το χιούμορ δεν ήταν τόσο καυστικό όσο θα το ήθελα, όμως ομολογώ πως ο συγγραφέας λέει κάποιες μικρές – μεγάλες αλήθειες με τρόπο ανάλαφρο για τις ανθρώπινες σχέσεις και κυρίως για τις σχέσεις ενός ζευγαριού και δη παντρεμένου με παιδιά και μάλιστα με ένα από τα δυο στη φάση της εφηβείας. (Όσοι το έχετε περάσει, αναγνωρίζεται πόσο θρίλερ είναι η όλη κατάσταση).
Έχει πράγματα να δώσει για όποιον θέλει να τα πάρει… δεν θα ήταν άσχημη ιδέα για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στο γάμο τους (ή στη σχέση τους) ή αισθάνονται πως ο γάμος τους (η σχέση τους) έχει αρχίσει να βαλτώνει… (και πώς να πετάξετε τις λάσπες μακριά…)
Ένα 7/10 μια χαρά είναι…
Ο άνθρωπος που ξέχασε τη γυναίκα του  
JohnO'Farrell                                                                                                                                                 Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ    
Εκδόσεις Διόπτρα,2013                                                                                                                              Σελίδες 415