Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού


Ένα καραγκαγκάν ιστορικό μυθιστόρημα όπου εξελίσσεται σ’εκείνη τη σκοτεινή περίοδο του Βυζαντίου και μάλιστα όταν το Βυζάντιο πνέει τα λοίσθια, την Παλαιοντολόγεια εποχή…
Παρακολουθούμε τη ζωή της Αγνής, Ανέζας, Χάνας (σαν τον Μπάμπη τον σουγιά τόσα ονόματα μαζεμένα), «μούλας» κόρης του άρχοντα Κεντυρίονα Ζαχαρία, πρώτα στην Αρκαδιά, έπειτα στη Γλαρέντζα, μετά στην Μπαρμπαριά, μετά στο Μυστρά και πάει λέγοντας μέχρι να βρεθεί στην Πόλη όταν η Πόλη πέφτει. Δίπλα της διάφοροι και πάμπολλοι μάλιστα ήρωες, άλλοι ιστορικά πρόσωπα άλλοι πρόσωπα της μυθοπλασίας, που την αγαπούν, την στέργουν, την μορφώνουν αλλά και την κακοποιούν, την προδίδουν, την εγκαταλείπουν. Απ’όλα έχει ο μπαξές.
Η  μαγκιά όμως της Τσαμαδού είναι πως έγραψε ένα μυθιστόρημα για μια δύσκολη και σκοτεινή εποχή και κατάφερε να μας  βάλει στο κλίμα. Κι ενώ συμβαίνουν τα πάνδεινα στην ηρωίδα (όχι άλλο κάρβουνο Θε Μου), είναι έτσι δοσμένα που δεν σε ενοχλεί καθόλου. Ναι ήταν δύσκολες εποχές, να έτσι συνέβαιναν τα πράγματα.
Καλογραμμένο, με γλώσσα στρωτή, με μπόλικη άγνωστη ιστορία… και μια ελάχιστη πινελιά μεταφυσικού, έτσι για το καλό…
Όσοι αγαπούν το ιστορικό μυθιστόρημα, πιστεύω πως θα το λατρέψουν… Έτσι κι αλλιώς, δεν έχουμε και πολλά σύγχρονα ελληνικά μυθιστορήματα για Βυζάντιο…
Κι επειδή είναι αδύνατον να αποφύγω το ‘τσιμπιματάκι’ μου, προς το τέλος τα ιστορικά ήταν too much. Ήταν θα μου πεις και τα γεγονότα που το σήκωναν αλλά μαζί με την Πόλη «εάλω και το σκορόφιδον».
Ένα 8.8/10

Υ.Γ. Αν λατρεύω τα βιβλία είναι γιατί λατρεύω να μαθαίνω… Υπήρχε λέει δασμός το «κομμέρκιον» για τα εμπορικά πλοία… Και τσουπ! Μου’ρχεται στο νου το λατινογενές commerce!!!

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Ελένη Τσαμαδού
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016

Σελίδες 678